Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Belastingaangifte: 3 tips

Geplaatst op 26 feb 2020 , bijgewerkt 26 feb 2020, 08:46

Vanaf 1 maart kun je de belastingaangifte over 2019 invullen. Vooral op het gebied van de eigen woning worden jaarlijks veel fouten gemaakt, weet fiscaal jurist Bobby Raghoenath. Hij licht 3 aandachtspunten toe.

Lees alle tips voor de belastingaangifte ›

1. Hypotheek volledig afgelost?

Heb je in 2019 geen of weinig hypotheekrente betaald omdat je de hypotheek hebt afgelost? Dan is je eigenwoningforfait waarschijnlijk hoger dan de aftrekposten voor de eigen woning. In die situatie ga je met ingang van 2019 voor het eerst inkomstenbelasting betalen over een deel van het eigenwoningforfait.   

2.  Heb je een huis gekocht? 

Heb je in 2019 een huis gekocht? Dan heb je vaak extra kosten gemaakt die je in de belastingaangifte kunt aftrekken. Denk dan niet alleen aan de aftrekbare hypotheekrente en advieskosten, maar ook aan de andere aftrekbare financieringskosten. Bekijk welke kosten aftrekbaar zijn › Je kunt deze aftrekposten opgeven bij het onderdeel ‘Hypotheken en andere schulden’.

Heb je het recht van erfpacht op de grond en betaal je jaarlijks een vergoeding (canon)? Het bedrag dat je in 2019 hebt betaald kun je in de belastingaangifte opgeven bij het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’.

3. Ben je gescheiden?

Vaak blijft één van de ex-partners na scheiding het volledige bedrag aan hypotheekrente betalen. Dat betekent niet dat diegene automatisch het volledige bedrag in de belastingaangifte mag aftrekken.

Als sprake is van een gezamenlijke hypotheek, mag je maar 50 % als hypotheekrente in aftrek brengen. De andere 50 % kan eventueel als aftrekbare alimentatie worden opgegeven, maar dan moet dat wel afgesproken zijn in bijvoorbeeld een convenant.  

Over het jaar van de scheiding kunnen ex-partners er gezamenlijk voor kiezen om nog fiscaal partner te blijven. Je kunt dan voor de laatste keer de volledige aftrek eigen woning onderling vrij verdelen. 

Meer belastingtips

Wil je meer tips voor de belastingaangifte? Bekijk ons overzicht met fiscale aandachtspunten voor de eigen woning. Hiermee kun je mogelijk de kosten voor een belastingadviseur besparen.

Meer informatie 

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Voorkom eventuele belastingadvieskosten en maak gebruik van ons overzicht met aandachtspunten bij het invullen van de aangifte.’