Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Eigenaar van een dijkwoning? Let op je WOZ-waarde

Geplaatst op 12 mrt 2020 , bijgewerkt 12 mrt 2020, 15:00

Woon je in een dijkwoning, controleer dan extra goed of je WOZ-waarde wel klopt. Die zou weleens te hoog kunnen zijn, waarschuwt Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis.

Het is niet zo verwonderlijk: door prijsstijgingen op de huizenmarkt, zijn veel WOZ-waarden gestegen. Toch is het altijd aan te raden je WOZ-waarde te controleren. Zeker als je in een dijkwoning woont.  

Onderdeel van het waterschap 

Wat is er dan zo bijzonder aan dit soort huizen? Een dijkwoning maakt deel uit van een waterverdedigingswerk dat wordt beheerd door het waterschap. Daarom mag je niet zomaar van alles doen met de grond onder of rondom het huis. Denk bijvoorbeeld aan heien voor de fundering van een aanbouw.  

Gevolgen voor je WOZ-waarde 

Heb je een dijkwoning, dan word je dus beperkt in je eigendom. En dat heeft gevolgen voor de WOZ-waarde. Het gedeelte dat in beheer is bij het waterschap, de zogenoemde kernzone, moet namelijk buiten de WOZ-waardering blijven. Daardoor is je WOZ-waarde lager dan wanneer je de volledige vrijheid zou hebben om met de grond te doen wat je wilt.  

Klopt jouw WOZ-waarde? 

Niet alle gemeenten houden de kernzone buiten de WOZ-waarde. Twijfel je hierover? Dan is het goed dit na te vragen bij je gemeente of bij het belastingsamenwerkingsverband dat de belasting voor de gemeente heft.  

Maak zo nodig bezwaar tegen je WOZ-beschikking. Wordt aan je bezwaar tegemoet gekomen? Bekijk dan ook of je voor eerdere jaren een vermindering van de WOZ-waarden kunt krijgen. Mogelijk krijg je dan geld terug (onroerende zaakbelasting en inkomstenbelasting). Vaak willen gemeenten hieraan meewerken.

Lees meer over de WOZ 

Over de auteur 

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Heb je een dijkwoning? Let dan extra goed op je WOZ-waarde. Die zou weleens te hoog kunnen zijn.’