Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Is dit een goed moment om over te stappen?

Geplaatst op 14 apr 2020 , bijgewerkt 14 apr 2020, 11:25

De vaste tarieven voor gas zijn de afgelopen drie jaar niet zo laag geweest als nu. Dat heeft twee redenen: de prijs van olie is gekelderd en de winter was warm. Is dit hét moment om te wisselen van energieleverancier? Financieel specialist Karin Boog geeft antwoord op deze vraag.

De gemiddelde inkoopprijs van gas was begin april 16% lager dan begin januari 2020 en die van stroom was 12% lager. Bij een gemiddeld verbruik van 1.500 m3 gas en 3.500 kWh stroom per jaar betekent dit een daling van € 60 voor de energieleverancier en dit zie je terug in de consumentenprijzen.

Hoe komt deze daling? Januari en februari waren zachte maanden, dus verbruikten huishoudens weinig gas. Maar dat is niet de belangrijkste reden – dat is de coronacrisis. Die heeft gevolgen voor de wereldwijde economie. Kijk bijvoorbeeld naar China. De vraag naar olie is daar sinds het begin van de coronacrisis gekelderd, omdat fabrieken gesloten werden en steden op slot gingen. Daarbij komt nog eens dat Rusland en Saoedi-Arabië in een machtsstrijd zijn verwikkeld en daarom allebei de oliekraan wijd open hebben staan. Gevolg: overproductie. Er is een olie-overschot en weinig vraag, dus dalen de energieprijzen.

Variabele tarieven

Is dit dan een goed moment om te wisselen van energiecontract? Als je een contract hebt met variabele tarieven (die elk half jaar veranderen) is het de moeite waard om te kijken of je met een vast contract goedkoper uit bent. Variabele tarieven zijn vaak hoger dan vaste tarieven.

Vaste tarieven

Heb je een contract met vaste tarieven dat nog niet is afgelopen? Wees dan voorzichtig met overstappen. Je energieleverancier geeft een boete als je voor het einde van de contractdatum overstapt. Die boete kan oplopen tot 125 euro per product. Overstappen is in dat geval alleen zinvol als je meer dan het boetebedrag bespaart.

Hoeveel kun jij besparen?

Wil je weten hoeveel jij precies kunt besparen als je overstapt naar een ander energiecontract? Via onze Collectieve Inkoop Energie ontvang je korting op energie en krijg je een vrijblijvend aanbod voor een scherp energiecontract. Of je vervolgens overstapt, is jouw keuze. Je weet in ieder geval hoe je ervoor staat.

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Heb je een contract met variabele tarieven, dan ben je met een overstap naar een vast contract vaak voordeliger uit.’