Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Geld lenen voor je verbouwing? 2 belastingtips

Geplaatst op 06 mei 2020 , bijgewerkt 06 mei 2020, 13:30

Een grote verbouwing van je huis kost veel geld. En ga je hiervoor geld lenen, dan betaal je ook nog eens rente. Gelukkig biedt de Belastingdienst twee regels die de renteaftrek net wat makkelijker maken, tipt fiscalist Tjalling Letterie.

Leen je geld voor een verbouwing, dan kun je de rente die je over die lening betaalt aftrekken van je inkomen voor de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je dus minder belasting over je inkomen.

Maar, deze renteaftrek geldt alleen als je de kosten voor de verbouwing al hebt betaald. En dat is lastig, want een verbouwing betaal je meestal in delen. Als je verbouwing maanden duurt, zou dat betekenen dat je elke keer moet bijhouden welk bedrag je hebt uitgegeven om weer een stukje rente te kunnen aftrekken. Om deze administratieve rompslomp te voorkomen, mag je de renteaftrek op de volgende twee manieren regelen:  

1. Volledige renteaftrek in de eerste zes maanden

In de eerste zes maanden is de volledige rente over je lening aftrekbaar, ongeacht of je het geld al hebt besteed aan de verbouwing. Dat scheelt administratie en levert je bij een verbouwing van zes maanden of korter een fijn belastingvoordeel op.

2. Renteaftrek via een verbouwingsdepot

Duurt je verbouwing langer dan zes maanden, dan is een verbouwingsdepot bij de bank de makkelijkste optie. Het geld dat je leent staat in dit geval op een depotrekening: over de lening betaal je rente, over het depotbedrag ontvang je rente. Rekeningen van de aannemer betaal je uit het depot. Ook in deze situatie is de volledige rente in de eerste zes maanden aftrekbaar. 

Omdat het depot steeds leger wordt en de rente over de gehele lening gelijk blijft, ga je steeds meer rente betalen. Je kunt dus ook steeds meer rente aftrekken. Een lening zonder depot is meer administratief gedoe. 

Meer over je verbouwing financieren

Op bovenstaande twee manieren maakt de Belastingdienst jouw verbouwing dus een stukje makkelijker. Meer weten? Lees meer over de financiering van een verbouwing en de fiscale gevolgen › 

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Lenen maakt een verbouwing duurder. Gelukkig betaalt de fiscus voor een deel mee.’