Artikel
4 vragen over asbest

Lijdt Nederland aan asbesthysterie?

Het verwijderen van asbest is minder risicovol dan gedacht, zegt TNO. Lijden we aan asbesthysterie?
Auteur: Erwin Buter | Publicatiedatum: 27 maart 2019

Wat is asbest ook alweer?

Een natuurlijk mineraal (zes eigenlijk), dat is gebruikt als grondstof voor rookkanalen, verwarmingsbuizen, vinylvloerbedekking en vensterbanken. Het is in oudere huizen veel toegepast omdat het slijtvast, isolerend en brandwerend is. Sinds juli 1993 is het gebruik verboden. De zeer kleine vezels kunnen diep in de longen doordringen en dat kan op lange termijn longkanker veroorzaken. Jaarlijks overlijden hierdoor tussen de 900 en 1.300 mensen, schat de Rijksoverheid. 

Asbest is hartstikke gevaarlijk dus?

De slachtoffers zijn vooral mensen die tijdens hun werk veel in aanraking kwamen met de stof. Daarom zie je tegenwoordig specialisten in ‘maanpakken’ als zij ook maar een klein beetje asbest tegenkomen. De kosten voor het verwijderen ervan lopen zo snel op. Volgens TNO blijkt het verwijderen echter minder risicovol dan gedacht. Een sloper die iedere dag niet-gebonden asbestplafonds afvoert, moet duizenden euro’s uitgeven aan goede bescherming. Maar een installateur die eens per maand een gaatje door asbest moet boren heeft voldoende aan een goede stofzuigeraansluiting van een paar tientjes, zegt TNO.

Is Nederland te voorzichtig met asbest?

Ja, zeggen de woningcorporaties. Zij gaven opdracht tot het onderzoek. Volgens de corporaties staan de regels, complexe manier van verwijderen en torenhoge kosten niet in verhouding tot de risico’s.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Om te beginnen dat er hulp moet komen voor eigenaren van oudere huizen. Veel van hen maken zich zorgen, omdat na 2024 alle asbestdaken moeten zijn verwijderd. Ze weten niet waar ze moeten aankloppen en vrezen voor hoge kosten. Gespecialiseerde bedrijven kunnen inmiddels vragen wat ze willen. Dat kan pragmatischer en goedkoper. Ook een gekwalificeerde dakdekker of timmerman kan in veel gevallen veilig asbest verwijderen.