Artikel
5 vragen

Hogere btw maakt huis opknappen duurder

Het lage btw-tarief gaat waarschijnlijk per 1 januari 2019 omhoog. Werkzaamheden aan huis worden dan duurder. 
Auteur: Ilse Akkermans | Publicatiedatum: 15 oktober 2018

1. Wat verandert er? 

Per 1 januari 2019 verhoogt het kabinet zeer waarschijnlijk het lage btw-tarief van 6 naar 9 %. Dit betekent dat producten en diensten zoals eten en drinken, bloemen en planten, de kapper en hotels duurder worden. Het geldt ook voor werkzaamheden die je aan huis laat doen, zoals buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren, behangen en schoonmaakwerk binnen. 

2. Waarom gaat het btw-tarief omhoog? 

De verhoging is onderdeel van de invoering van een stelsel met twee belastingschijven, in plaats van de huidige drie. De meeste mensen gaan daardoor minder belasting betalen, waardoor de staat minder inkomsten krijgt. Het kabinet compenseert dit deels met het verhoogde btw-tarief. De Tweede en Eerste Kamer moeten er op het moment van schrijven nog mee instemmen, maar de kans dat ze dit doen is groot. 

3. Hoeveel geld gaat het de huiseigenaar kosten?

Volgens ING kost de btw-verhoging de gemiddelde burger ongeveer € 300 per jaar. Maar door de verlaging van de inkomstenbelasting moeten de meeste mensen er uiteindelijk op vooruit gaan.

4. Waarmee moet je rekening houden als je klussen aan huis wilt laten uitvoeren? 

De huiseigenaar die na 1 januari 2019 een bedrijf inschakelt voor schilder- of isolatiewerk is duurder uit. Mochten huiseigenaren dit jaar al hebben betaald voor werk dat in 2019 plaatsvindt, dan wordt de prijs daarvan niet verhoogd. Het is nog niet duidelijk hoe ermee wordt omgegaan als werkzaamheden deels in 2018 en deels in 2019 plaatsvinden, of als pas in 2019 een factuur volgt over het werk dat het jaar ervoor is gedaan. Mogelijk komt het ministerie van Financiën met een apart besluit hierover. 

5. Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

'Er zijn bedrijven die klanten de mogelijkheid geven nog dit jaar te betalen voor een levering of dienst die komend jaar wordt geleverd,' zegt Tjalling Letterie, fiscaal jurist bij de vereniging. 'De vraag is of het verstandig is dit te doen, zeker wanneer het om een groot bedrag gaat. Als het werk niet naar tevredenheid is of als het bedrijf failliet gaat, krijgt de opdrachtgever meestal geen geld terug.' 

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Hogere btw maakt huis opknappen duurder' uit Eigen Huis Magazine, editie oktober 2018