Artikel
Juridisch

Wat je rechten zijn bij kopen aan de deur of telefoon

Ruim negentig procent van de leden van Vereniging Eigen Huis vindt het vervelend als bedrijven iets proberen te verkopen aan de deur of de telefoon. Goed nieuws: je hebt meer rechten dan je denkt, en nieuwe wetgeving is in de maak. 

Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 7 mei 2019

Kopen op afstand of buiten de winkelruimte? 

Je koopt op afstand als je online, telefonisch of via een bestelbon uit een krant of tijdschrift iets koopt of een dienst afneemt. Ga je op straat of aan de deur in op een aanbod van een verkoper, dan heb je het over een ‘koop buiten de winkelruimte’.

Bedenktijd

In beide gevallen heb je veertien werkdagen bedenktijd. Binnen die termijn mag je de koopovereenkomst zonder opgaaf van reden annuleren. De bedenktijd gaat in op de dag nadat het product is bezorgd of op de dag nadat je de overeenkomst voor een dienst sluit. Stel dat je telefonisch afspreekt dat je wisselt van energieleverancier, dan gaat de bedenktijd pas in als je het nieuwe energiecontract ondertekend en wel hebt teruggestuurd.

Die bedenktijd van veertien werkdagen geldt trouwens in de hele Europese Unie. De gedachte hierachter is dat het de interne markt bevordert als consumenten in alle Europese landen op ongeveer dezelfde manier zijn beschermd. Koop je vandaag een meubelstuk in een Franse webwinkel, hoef je daarvoor niet eerst alle Franse regels door te spitten. 

Bel-me-niet Register

Heb je genoeg van telefonische verkoopgesprekken, meld je dan aan bij het Bel-me-niet Register. Je kunt dan nog wel worden gebeld door bedrijven waar je eerder klant bent geweest of door bureaus die marktonderzoek doen. 

Recht van verzet 

Wil je ook niet meer dat bijvoorbeeld jouw oud-energieleverancier telefonisch contact met je opneemt, maak dan gebruik van het recht van verzet. Heb je een telemarketeer aan de lijn, maak dan duidelijk dat je niet meer wilt worden gebeld door dit bedrijf. De verkoper moet dit direct regelen. 

Alleen als je toestemming geeft

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil de belregels voor organisaties aanscherpen. Nu mag je als consument door een bedrijf gebeld worden, tenzij je in het Bel-me-niet-Register staat. Keijzer schreef de Tweede Kamer in oktober 2018 dat ze deze situatie wil omdraaien: een bedrijf mag een consument straks alleen bellen als hij hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven.

Het duurt nog wel even voor het zover is. De staatssecretaris loopt met haar voorstel vooruit op een nieuwe Europese privacyverordening, die het Europees Parlement nog moet aannemen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Wat Vereniging Eigen Huis vindt 

Die is voor het idee van staatssecretaris Keijzer, maar gaat liever nog een stap verder. De vereniging wil dat het voorgestelde omgekeerde principe ook geldt voor verkoop aan de deur: verkopers mogen niet aanbellen, tenzij bewoners hebben aangegeven dat het wel mag. In een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Vereniging Eigen Huis hierop aangedrongen.

Afgelopen februari vroeg de vereniging wat huiseigenaren vinden van telefonische verkoop en verkoop aan de deur. Respectievelijk 95 en 96 procent van de leden vindt deze verkoopmanieren onprettig. 81 procent vindt het daarom een goed idee om de regels voor koop op afstand en koop buiten de verkoopruimte aan te scherpen. De vereniging blijft volgen of en hoeveel overlast huiseigenaren ervaren van (telefonische) verkopers. 

Wanneer heb je geen bedenktijd?

Soms heb je geen bedenktijd. De verkoper moet dat vooraf melden.
  • Als je iets op maat laat maken, bijvoorbeeld een kast. 
  • Als je iets koopt dat je na levering vermengt met iets anders, bijvoorbeeld een kuub zand.
  • Als je iemand wilt inhuren op een bepaalde datum, zoals een verhuizer. 
  • Als je iemand inhuurt voor een spoedreparatie.

(Bron: Consuwijzer)

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Ik heb een aantrekkelijk voorstel voor u' uit Eigen huis Magazine, editie mei 2019