Artikel
5 vragen over de NHG

NHG in 2019: wat verandert er?

Huizenprijzen zijn hoger dan ooit, kopers lopen grotere risico’s. Belangrijk dus dat je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen. Aan die NHG verandert het nodige.
Auteur: Ilse Akkermans | Publicatiedatum: 6 december 2018

1. Wat verandert er bijvoorbeeld aan de NHG?

Omdat de gemiddelde koopsom van huizen is gestegen, gaat per 1 januari 2019 de kostengrens voor woningen met NHG omhoog van € 265.000 naar € 290.000. Je kunt dan met NHG een woning kopen met een koopsom van maximaal € 290.000. Dat geldt ook voor de hypotheek (want je kunt maximaal 100 % van de marktwaarde lenen).

2. En als je energiebesparende maatregelen wilt nemen?

Dan kun je in 2019 maximaal 6 % extra lenen bovenop de marktwaarde van de woning. De kostengrens ligt dan op € 307.400. Je kunt dus maximaal € 17.400 besteden aan energiebesparende maatregelen als je ze wilt meefinancieren met NHG.

3. Verandert er nog iets aan de premie?

Ja. De afgelopen jaren betaalde je voor een hypotheek met NHG 1 % over de hypotheeksom aan kosten. Vanaf 1 januari 2019 wordt dat 0,9 %. Vereniging Eigen Huis vindt dat de premie daarmee nauwelijks betaalbaarder wordt. Het gaat al een tijd goed op de huizenmarkt en NHG heeft veel geld in kas. Daarom moet de premie verder omlaag kunnen.

4. Als je al een hypotheek hebt met NHG en wilt verbouwen, kun je daarvoor dan extra lenen met NHG?

Ja, je kunt voor de verbouwing extra lenen tot aan de nieuwe kostengrens. Stel je hebt al een hypotheek van € 265.000 en je wilt verbouwen, dan kun je daarvoor in het nieuwe jaar een bedrag tot € 25.000 financieren met NHG.

5. Verandert er in 2019 nog meer?

Zzp'ers die langer dan twaalf maanden actief zijn, kunnen een hypotheek met NHG krijgen, maar moeten daarvoor nu wel een zelfstandigenverklaring (Inkomensverklaring Ondernemer) aanleveren. En geldverstrekkers toetsen hypotheekaanvragen van ouderen nu op de werkelijke lasten en niet meer op basis van standaard annuïtair aflossen. Ouderen kunnen daardoor meer lenen.  

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Met het veranderen van de huizenmarkt, verandert de NHG' uit Eigen Huis Magazine, editie december/januari.