Artikel
Energie

Hogere energierekening zat er meestal wel aan te komen

Het lukt energieleveranciers doorgaans aardig uw termijnbedrag te schatten. Maar als u na een jaar toch moet bijbetalen, is de oorzaak vaak zo gevonden. Vier mogelijke oorzaken op een rij.
Auteur: Marijke van Gerven

1. Meer energie verbruikt 

Elk jaar schat uw energieleverancier hoeveel stroom en gas u het komende jaar gaat verbruiken. Het termijnbedrag is hierop afgestemd. Als u dat jaar meer energie verbruikt dan het energiebedrijf had voorzien, moet u bijbetalen. Bedenk waarom uw energieverbruik mogelijk omhoog is gegaan. Was het een lange en koude winter? Bent u vaker thuis geweest? Is uw huis verbouwd, of kreeg u energieslurpende apparaten (zoals een oude koel-/ vriescombinatie of airco) in huis? 

2. U bent verhuisd 

Als u verhuist en klant blijft bij dezelfde energieleverancier, ontvangt u op het oude adres een eindafrekening. Wanneer uw contract nog niet is afgelopen, neemt u de afgesproken tarieven voor stroom en gas mee naar het nieuwe adres. Maar als uw gezinssamenstelling verandert of het nieuwe huis minder goed geïsoleerd of groter is, moet het termijnbedrag worden aangepast. Als dat niet gebeurt, moet u aan het einde van het contractjaar mogelijk bijbetalen. 

3. Meterstanden niet doorgegeven

Als u bent vergeten uw meterstanden door te geven, schat de energieleverancier de meterstanden. Die schatting kan te hoog zijn, waardoor u moet bijbetalen. 

4. Gewisseld van energieleverancier 

Uw nieuwe energieleverancier heeft aan het begin van uw contract geen inzicht in uw energieverbruik en schat daarom (op basis van het zogenoemde standaard jaarverbruik) hoeveel stroom en gas u gaat verbruiken. Het termijnbedrag is hierop afgestemd. Vaak klopt de schatting aardig. Maar als u veel meer stroom en gas verbruikt dan gemiddeld, moet u waarschijnlijk aan het einde van het contractjaar bijbetalen.   

Dit is een bewerkte versie van het artikel ‘Hogere eindafrekening zat er meestal wel aan te komen’ uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2018.

Meer informatie

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.