Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

'Nieuwe studiefinanciering beperkt hypotheekruimte'

Geplaatst op 08 jan 2016 , bijgewerkt 26 jan 2016, 12:00

De gemiddelde studieschuld stijgt in het nieuwe leenstelsel van € 15.000 naar € 35.000, verwacht De Hypotheekshop. Als dat klopt, kan iemand met een gemiddelde studieschuld straks ongeveer € 11.000 minder hypotheek krijgen dan in het oude stelsel, berekende Vereniging Eigen Huis.

Mark de Rijke, directeur business development bij De Hypotheekshop, spreekt zijn verwachting vandaag uit in de Volkskrant. 

In het nieuwe leenstelsel, dat 1 september 2015 is ingegaan, krijgen nieuwe hbo- en universitaire studenten geen basisbeurs meer. Dat scheelt hen circa € 289 per maand. Ze kunnen dit bedrag nog wel voordelig lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht dat de gemiddelde studieschuld daardoor in het nieuwe leenstelsel groeit naar € 21.000. Dat beperkt de maximale hypotheek met circa € 24.000, op basis van de normen die in 2016 gelden. De oude gemiddelde studieschuld (€ 15.000) beperkte de hypotheekruimte vorig jaar met zo'n € 27.000.

In het nieuwe leenstelsel hanteren banken een andere wegingsfactor, waardoor een studieschuld minder beperkend is voor de hypotheek. Maar wie in het nieuwe leenstelsel een studieschuld van meer dan € 25.000 opbouwt, krijgt te maken met een grotere beperking van de hypotheek dan de doorsnee student in het oude stelsel had.   

De Rijke denkt dat studenten soms naast het bedrag van de basisbeurs nog wat extra lenen, omdat de rente van DUO nu zo laag is. Budgetinstituut Nibud raadt dit ‘bijlenen’ af.

Moeilijker

De Hypotheekshop zegt zich zorgen te maken, omdat de hypotheekregels toch al steeds strenger worden. Per 1 januari 2016 is de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde bijvoorbeeld verlaagd van 103% naar 102%. ‘Zo wordt het steeds iets moeilijker om een huis te kopen, vooral als de rente weer gaat stijgen’, zegt De Rijke.

Verzwijgen

Bestaande leningen beperken de hypotheekruimte. De vuistregel bij studieschulden is nu dat de verlaging van de hypotheekruimte ongeveer even groot is als de studieschuld. Hypotheekadviseurs zijn verplicht te vragen naar een studieschuld, maar ze kunnen niet makkelijk controleren of de opgave van de klant klopt. Een verzwegen studieschuld kan tijdens de looptijd van de hypotheek zorgen voor betalingsproblemen of problemen met de bank.

Regels hypotheekverstrekking

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief