Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Een derde Groningers aardbevingsgebied voelt zich onveilig

Geplaatst op 22 jan 2016 , bijgewerkt 22 jan 2016, 13:54

Ruim 15.000 inwoners in het Groningse aardbevingsgebied voelen zich onveilig door de bevingen in de regio. En bijna 4.000 mensen hebben psychische problemen als gevolg van de aardbevingen. 

Dat blijkt uit het Woningmarktonderzoek van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Dit onderzoeksrapport werd donderdag overhandigd aan Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen.  

Sinds een aardbeving bij Huizinge in augustus 2012 is de leefbaarheid in het Groningse aardbevingsgebied verslechterd, blijkt uit het onderzoeksrapport. Die beving is met een sterkte van 3,6 op de schaal van Richter de krachtigste die ooit is gemeten in de provincie Groningen. Voor deze beving was 85 % van de Groningers tevreden met hun woonomgeving. Dat was ongeveer net zoveel als in de rest van Nederland (86 %). In 2015 was 77 % van de Groningse inwoners tevreden. Het aardbevingsgebied hoort hiermee bij de slechtst scorende gebieden van Nederland. 

Verhuizen

Het aantal mensen in het aardbevingsgebied dat wil verhuizen, is sinds 2012 toegenomen. Nu zegt 28 % van de ongeveer 45.000 inwoners binnen twee jaar misschien te willen verhuizen, in 2012 was dat 16 %. Verder wil een op de tien Groningers zeker binnen twee jaar een andere woning betrekken. Bijna de helft van die mensen noemt de aardbevingsproblematiek als één van de drie belangrijkste verhuisredenen. 

Aanbevelingen 

De onderzoekers adviseren onder meer de waardevermeerderingsregeling te verbeteren en de opkoopregeling te verruimen. Verder stellen zij voor dat een onafhankelijke monitoringscommissie de leefbaarheid en de woningmarkt in het aardbevingsgebied gaat volgen. 

Aan het onderzoek deden ruim 4.000 mensen mee. 

Meer informatie
Woningmarktonderzoek en leefbaarheidsonderzoek TU Delft (21 januari 2016)

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid