Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

'Groningen houdt regeling waardevermeerdering'

Geplaatst op 27 jan 2016 , bijgewerkt 08 feb 2016, 14:30

De pas afgeschafte regeling waarmee Groningers in het aardbevingsgebied de waarde van hun huizen konden vermeerderen, komt terug. Dat werd duidelijk tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer gisteren.

De waardevermeerderingsregeling gaf Groningers met aardbevingsschade recht op 4000 euro subsidie voor bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie. Eind vorig jaar bleek dat de populaire regeling zou stoppen, omdat het budget op was. Dat leidde tot protesten van onder meer bevolking en politici.

Opmerkelijk was dat de partij van minister Kamp, de VVD, zelf een motie indiende om de regeling te herstellen. Kamp raadde de motie af. De motie heeft de steun van alle partijen. Volgende week wordt erover gestemd. 

Goede zaak

Vereniging Eigen Huis vindt behoud van de subsidieregeling een goede zaak. ‘Het is een tegemoetkoming voor de rompslomp rond het laten herstellen van schades en de onzekere situatie waarin bewoners zich bevinden’, zegt belangenbehartiger Steven Wayenberg van de vereniging. ‘Het aantal klachten dat bij de onafhankelijk raadsman binnenkomt neemt toe, en onze enquête in november heeft laten zien dat veel mensen zitten met onopgeloste schades.’

Minder vertrouwen woningmarkt

Groningers in het aardbevingsgebied hadden in het laatste kwartaal van 2015 minder vertrouwen in de woningmarkt dan woonconsumenten in de rest van Groningen en in Nederland als geheel. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis. Vergeleken met een kwartaal eerder is het vertrouwen in de risicogemeenten wel toegenomen, net als in de rest van Groningen en Nederland. Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft voerde het onderzoek uit.

Lees ook:
Een derde Groningers aardbevingsgebied voelt zich onveilig (22 januari 2016)

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid