Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Europese Commissie keurt Nederlands energielabel goed

Geplaatst op 25 feb 2016 , bijgewerkt 25 feb 2016, 14:30

De manier waarop het energielabel in Nederland wordt toegekend, deugt volgens de Europese Commissie. Nederland krijgt daarom geen boete van € 90 miljoen.

De Europese Commissie onderzocht of het label voldoet aan de Europese regels. Eén van de twijfels was of het bespaaradvies op het label gedetailleerd genoeg is. Als de commissie het label niet zou goedkeuren, kreeg Nederland een boete van maximaal 90 miljoen euro per jaar. Die dreiging is nu van de baan.

Vertrouwen

Minister Stef Blok (Wonen) zei donderdag dat hij van begin af aan vertrouwen had in de uitkomst van de procedure. Het label is volgens hem zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis.

Energiezuinig

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Wie het voorlopige label bij verkoop of verhuur van het huis niet heeft omgezet in een definitief exemplaar, riskeert een boete van maximaal € 405.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het huidige energielabel. ‘In de eerste plannen was het label onnodig duur en stond op het ontbreken een buitensporige sanctie,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Wie bij de overdracht van een woning geen label kon overleggen, zou zijn huis niet mogen verkopen. ‘De vereniging heeft gezorgd dat die straf van de baan is. Ook is de systematiek van het label nu eenvoudiger en goedkoper geworden,’ zegt Umlauf. Vereniging Eigen Huis is blij dat de Europese Commissie het label heeft goedgekeurd. 

Meer informatie 
Uitleg over het energielabel 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid