Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Europese Hypothekenrichtlijn later van kracht

Geplaatst op 03 mrt 2016 , bijgewerkt 03 mrt 2016, 11:15

De Europese Hypothekenrichtlijn wordt waarschijnlijk pas in de zomer verwerkt in Nederlandse wetgeving. Dat zei minister Dijsselbloem (Financiën) woensdag in een Tweede Kamer debat.

Tot nu toe was het de bedoeling dat de Europese Hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive) uiterlijk 21 maart 2016 zou ingaan. 

Zoals het er nu uit ziet, gaat de hypotheekofferte onder voorbehoud verdwijnen. En als geldverstrekkers de klant een boete in rekening brengen bij oversluiten of extra aflossen, mogen ze straks alleen nog de werkelijke kosten berekenen. Dat betekent dat de boetes bij sommige banken en verzekeraars lager zullen uitvallen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer, Eerste Kamer en Raad van State moeten zich nog buigen over de wijzigingen. Dijsselbloem verwacht daarom enkele maanden uitstel. Sommige geldverstrekkers, zoals Florius, gaan in de loop van maart al volgens de nieuwe regels werken. 

De Tweede Kamer stemt dinsdag 8 maart over het wetsvoorstel en bijbehorende moties

Wat gaat er veranderen?

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid