Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kwartiertarieven stroom volgend jaar mogelijk

Geplaatst op 08 mrt 2016 , bijgewerkt 08 mrt 2016, 15:00

Consumenten kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor variabele stroomtarieven. Zodra de energieleveranciers hun IT-systemen daarvoor op orde hebben, kan de stroomtoevoer per kwartier worden afgerekend, zo schrijft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. 

Kamp en de netbeheerders hopen dat consumenten straks hun verbruik meer over de dag verdelen. Als particulieren vooral tijdens dalmomenten stroom afnemen, scheelt hen dat geld en wordt het elektriciteitsnetwerk minder belast. 

Energieleveranciers kunnen pas variabele prijzen berekenen als de consument een slimme meter heeft. Dit is een digitale energiemeter waarmee de leverancier op afstand de meterstanden kan aflezen. 

In 2019 hangt naar verwachting bij 80% van de huishoudens zo'n apparaat in de meterkast. Kamp en de netbeheerders verwachten dat dan veel huishoudens variabele tarieven betalen voor hun stroom.

Slimme Energie Service

Vereniging Eigen Huis experimenteert met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander met dynamische stroomtarieven. De 300 deelnemers van de zogeheten Slimme Energie Service sluiten een slimme metercontract af bij Qurrent. Zij ontvangen stroom tegen inkoopprijs en betalen de leverancier daarvoor een vast servicebedrag. Een gemiddeld huishoudens bespaart zo ongeveer € 300 per jaar. 

Met een app zien de deelnemers hoeveel de stroom op dat moment kost. Wie daar rekening mee houdt en de piekmomenten vermijdt, bespaart al snel enkele tientjes extra. Na komende zomer wordt de proef geëvalueerd en mogelijk uitgebreid. 

Meer informatie
Blijf op de hoogte van de Slimme Energieservice

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid