Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Lage rente stuwt consumentenvertrouwen woningmarkt

Geplaatst op 16 mrt 2016 , bijgewerkt 16 mrt 2016, 09:00

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft onverminderd groot, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Toch is niet iedereen in hosannastemming.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt bereikte de afgelopen maanden recordwaarden, zo ook in februari. Opvallend, aangezien volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het algemene consumentenvertrouwen daalt.

Voor de woningmarkt maakt de historisch lage rente het verschil. Ruim de helft van de consumenten acht het daarom nu een gunstige tijd om een huis te kopen. Driekwart van hen noemt de lage rentestand als belangrijkste reden.

'Toch is niet iedereen zo positief gestemd', zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur woningmarkt van Vereniging Eigen Huis. 'Zo'n 20% van de consumenten denkt dat door de stijgende huizenprijzen koopwoningen onbetaalbaar worden. Een kleine 10% vreest vanwege de economische situatie voor het eigen inkomen.

Slinkend aanbod

Wie zich wel op de woningmarkt waagt, kan uit steeds minder woningen kiezen. Vier jaar geleden rekende driekwart van de consumenten nog op een ruim koopaanbod. Nu denkt nog krap de helft dat de koopwoningmarkt voldoende keuze biedt.

Vooral in de grote steden en de omliggende gebieden stijgt de vraag naar koopwoningen, maar blijft het aanbod ervan achter. 'Er is jaarlijks behoefte aan 85.000 nieuwbouwwoningen. Dat aantal wordt al jaren niet meer gehaald', zegt Van der Veen. 'Dit leidt lokaal tot forse prijsstijgingen. Dat is fijn voor verkopers, maar kopers komen zo al snel in de problemen.'

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid