Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Provincies halen doelen voor windenergie niet

Geplaatst op 21 mrt 2016 , bijgewerkt 21 mrt 2016, 10:42

Acht van de twaalf provincies liggen niet op schema met de bouw van windturbines op land. Dat schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

In het rapport Monitor Wind op Land van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat dat over vijf jaar voor ongeveer 5.100 megawatt aan windturbines in Nederland staat opgesteld. Dat had 6.000 megawatt moeten zijn, is in het Nationaal Energieakkoord afgesproken. Volgens Kamp komt deze achterstand vooral door het gebrek aan maatschappelijke acceptatie van projecten en door de lange doorlooptijden van procedures. 

De voortgang verschilt per provincie. Noord-Holland, Flevoland, Zeeland en Overijssel liggen op schema met de bouw van turbines, de overige acht provincies blijven achter. 

Eind 2015 stond in Nederland 2.950 megawatt aan windturbines opgesteld. Dit is een toename van 425 megawatt ten opzichte van 2014. Volgens Kamp is deze toename groter dan ooit tevoren. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis vindt dat de Rijksoverheid en regionale overheden omwonenden van windturbines en toekomstig omwonenden beter moeten betrekken bij windturbineplannen. ‘Dit voorkomt een hoop ellende en geldverspilling,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging verwacht dat de acceptatie van omwonenden zal toenemen als hun mening serieus meeweegt. Umlauf: ‘Ook zal het helpen als huishoudens voldoende individuele compensatie krijgen voor overlast die zij van een turbine ondervinden.’ 

 

Meer informatie 
Petitie windenergie van Vereniging Eigen Huis 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief