Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

'Woningmarkt groeit sterker dan gedacht'

Geplaatst op 31 mrt 2016 , bijgewerkt 31 mrt 2016, 11:00

De woningmarkt groeit sterker dan gedacht, zo stelt ABN AMRO. Volgens de bank kan het aantal transacties volgend jaar dat van het recordjaar 2006 benaderen. Toen werden bijna 210.000 woningen verkocht. 

Voor 2016 verwacht ABN AMRO dat de woningverkoop met 10% toeneemt vergeleken met vorig jaar. In 2017 komt daar nog 5% bovenop. Eind vorig jaar schatte de bank deze groeipercentages nog de helft lager in: 5% voor 2016 en 2,5% voor 2017. 

De toenemende verkoop gaat ook gepaard met prijsstijgingen. Volgens ABN AMRO nemen de huizenprijzen dit jaar met 4% toe en in 2017 met 3%. 

Oorzaken

De groei heeft volgens de bank meerdere oorzaken. De voornaamste is de lage hypotheekrente. ABN AMRO gaat ervan uit dat deze door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank voorlopig nog laag blijft. De lage rente dempt ook grotendeels het eventuele negatieve effect van een tegenvallende economische groei of de strengere leenregels. 

Door de stijgende huizenprijzen staan steeds minder woningbezitters onder water. Dit betekent dat hun hypotheek niet langer hoger is dan de waarde van de woning. Zodra deze onderwaarde is verdwenen, wordt verhuizen een stuk gemakkelijker. 

Tot slot draagt de zogenoemde inhaalvraag bij aan het herstel. Tijdens de crisis stelden veel consumenten de koop van een woning uit. Nu er meer vertrouwen is in de economie proberen velen alsnog hun slag te slaan op de woningmarkt. 

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid