Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

CBS: Huizen in Groningen lastig te verkopen

Geplaatst op 05 apr 2016 , bijgewerkt 05 apr 2016, 08:00

Huizen in het Groningse aardbevingsgebied zijn duidelijk moeilijker te verkopen dan in een vergelijkbaar gebied in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.

Bijna de helft van alle koopwoningen in het aardbevingsgebied heeft aardbevingsschade, of heeft schade gehad. Van de woningen die te koop staan, staan woningen in het aardbevingsgebied langer te koop dan in het vergelijkbare gebied (540 dagen tegen circa 430 dagen). Ook van de verkochte woningen stonden woningen in het aardbevingsgebied langer te koop. Voor de zwaarste beving tot nu toe - die bij Huizinge in augustus 2012 - was dat juist omgedraaid, stelt het CBS.

Huizen in het bevingsgebied werden eind vorig jaar bovendien gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. Dat is 2 procent minder dan in het vergelijkingsgebied.

De prijzen van de in het bevingsgebied verkochte woningen daalden tussen het derde kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2015 met 1,4 procent. In het vergelijkingsgebied stegen de prijzen juist licht. Vanwege onzekerheidsmarges houdt het CBS bij het verschil tussen de laatste cijfers echter een slag om de arm.

Lees ook:
Persbericht en rapport CBS (4 april 2016)
Woningen Groningen 1 miljard minder waard

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief