Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Gemeenten Groningen: meer geld bevingsgebied nodig

Geplaatst op 12 apr 2016 , bijgewerkt 12 apr 2016, 15:00

Twaalf Groningse gemeenten en de provincie Groningen roepen het kabinet op meer geld beschikbaar te stellen om de problemen in de bevingsregio aan te kunnen pakken. 

In een open brief vragen ze het kabinet om bij de Voorjaarsnota genoeg geld vrij te maken voor de meerjarenplannen van Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen. De gemeenten en provincie stellen erg betrokken te zijn bij de plannen, maar dat er veel scepsis is over de bereidheid van de NAM en de overheid om te investeren in oplossingen. Vertrouwen kan alleen terug komen als er resultaten geboekt worden, stellen ze.

Hoeveel extra geld er nodig is om de plannen te doen slagen, schrijven ze niet. Ze roepen het kabinet ook op om te zorgen dat de regeling voor waardevermeerdering verder gaat. 

De waardevermeerderingsregeling gaf Groningers met aardbevingsschade recht op €4000 subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Eind vorig jaar gaf minister Kamp aan dat de regeling zou stoppen, omdat het geld op was. Dat leidde tot protesten van bevolking en politici. Een motie om de regeling te behouden, kreeg de steun van alle partijen. Kamp gaf aan dat de motie in aanloop naar de Voorjaarsnota ter sprake zou komen.

Vereniging Eigen Huis is positief over de oproep van gemeenten en provincie. ‘De mensen in Groningen moet recht worden gedaan’, zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Hij vindt het jammer dat er ook nog geen zekerheid is over de waardevermeerderingsregeling. ‘Die regeling is geen extraatje voor de Groningers, maar een compensatie voor de ellende die gepaard gaat met het herstellen van de aardbevingsschade.’

De gemeenten die naast de provincie de open brief stuurden zijn Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief