Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

DNB vreest gevolgen rentestijging

Geplaatst op 14 apr 2016 , bijgewerkt 14 apr 2016, 11:00

De Nederlandsche Bank (DNB) vreest dat huiseigenaren niet zijn voorbereid op een toekomstige rentestijging. Dat stelde DNB-president Klaas Knot woensdag tijdens een hoorzitting over het Europese rentebeleid in de Tweede Kamer. 

Volgens Knot gaat een stijging van de nu historisch lage hypotheekrente 'natuurlijk tot ongelukken leiden'. De DNB-voorman raadt woningeigenaren daarom aan een 'persoonlijke stresstest' te doen. Deze moet uitwijzen of zij hun hypotheek nog kunnen betalen als de rente naar 4% tot 5% stijgt.

'Laat een adviseur diverse rentescenario's doorrekenen als je een hypotheek af- of oversluit', zegt Michel Ligtlee, financieel beleidsadviseur van Vereniging Eigen Huis. 'Zet de rente ook voor lange tijd vast, zeker als je maximaal leent op basis van je inkomen. Zo kom je voorlopig niet voor verrassingen te staan.' 

Lees meer over oversluiten
Lees meer over rentemiddeling

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid