Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

'Simpele' taxatie blijft mogelijk

Geplaatst op 19 apr 2016 , bijgewerkt 19 apr 2016, 12:00

Voor hypotheken tot 80 % van de verkoopwaarde blijft een modeltaxatie voldoende. Dit schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. 

Een modeltaxatie is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan een normale waardebepaling. De woningwaarde wordt dan vastgesteld aan de hand van feitelijke zaken zoals type woning, ligging of grootte. Naar de staat van de woning wordt niet gekeken. Als een woning in een slechte conditie verkeert, kan een taxatie te hoog uitvallen. Consumenten kunnen dan meer lenen dan de woning waard is. 

Door de maximale hypotheek na een modeltaxatie tot 80 % van de woningwaarde te begrenzen, wordt dit risico voor zowel de consument als de bank beperkt. 'Hier hebben we voor gepleit', zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'De koper wordt zo niet verplicht een duurdere, normale waardebepaling uit te laten voeren. Eerder was hier bij de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn nog wel sprake van.'

Lees meer over de Europese Hypothekenrichtlijn

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid