Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Groningen boos over brief Shell gaswinning

Geplaatst op 25 apr 2016 , bijgewerkt 25 apr 2016, 14:00

In Groningen is boos gereageerd op een brief van Shell aan de Tweede Kamer. Daarin stelt het concern dat een verdere verlaging van de gaswinning er mogelijk toe leidt dat er minder geld is voor de versterkingsoperatie.

Dat melden diverse media. Eelco Eikenaar (SP), gedeputeerde voor gaswinning, zei tegen de NOS dat de brief getuigt van ‘complete minachting voor wat er in Groningen speelt’. Hij verwerpt het argument dat er niet genoeg geld is. ‘Ze hadden vorig jaar een omzet van 421 miljard euro en een winst van 14,7 miljard.’

De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat het kabinet moet reageren op de ‘chantage van Shell om de gaswinning op peil te houden’. 

Shell is samen met ExxonMobil eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het gas in Groningen wint en wettelijk aansprakelijk is voor schade. De NAM maakte vorige week het nieuwe winningsplan bekend. Daarin stelt het bedrijf de gasproductie komend jaar op 27 miljard kubieke meter te willen houden, hetzelfde niveau als dit jaar.

‘Ongepast’

‘Wij vinden de uitspraken van Shell ongehoord en ongepast’, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ‘Wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding en het voorkomen van verdere  schade zijn geen zaken die zich lenen tot marchanderen.’
 
Lees meer:
NAM houdt gaswinning gelijk (19 april 2016)
Dossier Gasschade Groningen
 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid