Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

'Huizenprijzen nemen vlucht'

Geplaatst op 11 mei 2016 , bijgewerkt 11 mei 2016, 11:00

De woningmarkt kan zich opmaken voor sterk stijgende huizenprijzen, verwacht de Rabobank.Mocht de voorspelling uitkomen, dan ligt de sterkste prijsstijging sinds 2002 in het verschiet. 

Dit jaar ziet de Rabobank de huizenprijzen met 3,5% tot 5,5% toenemen. In 2017 kunnen huizen weleens 5% tot 7% in verkoopwaarde stijgen.

Reden voor de stijgende huizenprijzen is de aantrekkende economie. 'Door de stijgende koopkracht, groeiende werkgelegenheid en het steeds grotere consumentenvertrouwen, neemt de vraag naar koopwoningen toe', zegt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank. 'Ook blijft de rente naar verwachting laag en zijn de Nibud-normen soepeler dan in 2015.'

Stijgende huizenprijzen zijn gunstig voor woningeigenaren 'onder water'. Dit betekent dat de actuele waarde van hun woning lager is dan de hoogte van hun hypotheek. Voor starters is de prijsontwikkeling minder florissant, hoewel de lage rente volgens de Rabobank veel goed maakt. 

De prijsstijgingen zijn niet gelijk over het land verdeeld. Vooral in Amsterdam en Utrecht worden woning fors duurder met prijsstijgingen van respectievelijk 11% en 8%. Omliggende gebieden profiteren daarvan, verwacht de Rabobank. Voor veel kopers wordt een koopwoning in de populairste steden te duur, waardoor zij in de regio zoeken naar betaalbare alternatieven. 

Lees ook: 
Lage rentestand stuwt vertrouwen woningmarkt

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid