Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Kamer akkoord met betere bescherming erfgenaam

Geplaatst op 30 mei 2016 , bijgewerkt 30 mei 2016, 12:00

Een aangepaste wet moet erfgenamen beter beschermen tegen onverwachte schulden. De Tweede Kamer ging deze maand akkoord met een wetsvoorstel hiertoe.

Momenteel zijn erfgenamen alleen beschermd tegen schulden als ze een erfenis beneficiair aanvaarden. Daarbij aanvaarden ze de erfenis, maar verwerpen ze hem als er meer schulden dan bezittingen blijken te zijn. Ze moeten hiervoor een verklaring afleggen bij de rechter.

Het wetsvoorstel biedt een uitweg voor de erfgenaam die er pas achter komt dat er een schuld is nadat hij de erfenis al zuiver heeft aanvaard. Hij kan dan binnen drie maanden naar de kantonrechter met het verzoek de erfenis alsnog beneficiair te aanvaarden. Ook als de erfgenaam er pas na de verdeling van de nalatenschap achter komt dat er een schuld is, kan hij naar de rechter.

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel nu. De aangepaste wet moet begin 2017 ingaan. 

Vereniging Eigen Huis raadt mensen aan een erfenis beneficiair te aanvaarden.

Meer informatie
Huis erven

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid