Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

‘Betrek huiseigenaren bij plannen voor windpark’

Geplaatst op 01 jun 2016 , bijgewerkt 01 jun 2016, 09:38

Huiseigenaren die in de buurt van een toekomstig windpark wonen, worden onvoldoende betrokken bij de bouwplannen, vindt Vereniging Eigen Huis. Daarom werkt ze met de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) aan een handleiding waarin staat hoe initiatiefnemers omwonenden kunnen betrekken bij plannen voor turbines. 

‘Omwonenden moeten soms dossiers van duizenden pagina’s lezen, om te weten te komen wat de plannen inhouden. Dat kan zo niet langer,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De vereniging stelt daarom met de NLVOW de Participatiewijzer Windenergie samen. ‘In deze handleiding nemen we randvoorwaarden op waaraan windparken moeten voldoen en we doen suggesties hoe huiseigenaren bij de plannen kunnen worden betrokken.’  

Niet goed geïnformeerd 

Vereniging Eigen Huis onderzocht eind februari hoe huiseigenaren in de buurt van geplande windparken aankijken tegen de komst van het park. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (64 %) van de 3.660 ondervraagden vindt dat zij niet goed geïnformeerd zijn over de bouwplannen windmolens bij hen in de buurt. Ook vindt 58 % dat de belangen van omwonenden niet serieus worden meegewogen in de besluitvorming over windparken. 
 
Vereniging Eigen Huis hoopt dat de de politiek de Particpatiewijzer Windenergie op termijn in de Omgevingswet opneemt. 

Lees ook
Onderzoeksrapport Windmolens
Energiedialoog NLVOW

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid