Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kamer wil huurder ook rioolheffing laten betalen

Geplaatst op 20 jun 2016 , bijgewerkt 20 jun 2016, 11:47

VVD- Kamerlid Hayke Veldman komt met een wetsvoorstel dat gemeenten de ruimte geeft om huurders aan te slaan voor rioolheffing. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66, PVV, VNL en 50PLUS is het met het voorstel eens. Zo meldt het AD maandag.

Op dit moment leggen 106 van de 390 gemeenten de rekening voor aansluiting op het riool volledig neer bij huiseigenaren en verhuurders. Daarnaast zijn er 87 gemeenten die huurders voor een lager bedrag aanslaan dan woningeigenaren. Veldman vindt dat oneerlijk, aangezien huurders net zoveel profijt hebben van het riool als eigenaren.

Grondslag

Het VVD-Kamerlid wil gemeenten de vrijheid geven om een grondslag te kiezen voor de rioolheffing. Dat kan de waarde van de woning zijn of het waterverbruik. Gemeenten kunnen daarnaast zelf beslissen of zij de heffing voor de laagste inkomens willen kwijtschelden.

De rioolheffing voor huurders betekent niet dat particuliere woningeigenaren minder hoeven te betalen. Wel zijn verhuurders minder kwijt, omdat zij niet meer worden aangeslagen voor hun huurders. De Woonbond is tegen het voorstel, omdat de rioolheffing vaak al in de huur is opgenomen.

Afval

Ook wil Veldman de kosten voor het ophalen van huisafval eerlijker verdelen. Huurders en huiseigenaren betalen hetzelfde, maar de opbrengst is vaak niet voldoende om de kosten te dekken. Het tekort wordt aangevuld uit de algemene middelen, die zijn opgebracht door woningeigenaren via de onroerendezaakbelasting (ozb). De afvalstoffenheffing moet minimaal 80% van de kosten dekken, vindt Veldman.

Ingezetenebelasting

Veldman diende vorig jaar een motie in waarin hij pleitte voor een ingezetenebelasting om de rioollasten te dekken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageerde destijds negatief op de motie. Ingezetenebelasting zou een hogere last voor inwoners kunnen betekenen, omdat kantoren en bedrijven in deze constructie niet langer meebetalen aan de rioolkosten.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde destijds de uitvoering van die motie geen prioriteit geven. 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid