Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Grens modelmatige taxatie opgerekt

Geplaatst op 29 jun 2016 , bijgewerkt 30 jun 2016, 11:00

Huizenkopers die maximaal 90 % van de woningwaarde lenen, betalen minder voor de verplichte taxatie. De woningwaarde mag dan met een snelle en goedkope modelmatige taxatie worden bepaald, zo schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. 

Bij een modelmatige taxatie wordt een woning niet bezichtigd door een taxateur. Aan de hand van vaststaande gegevens zoals de ligging en grootte, kan een woning binnen enkele seconden op afstand worden getaxeerd.

In eerste instantie stond Dijsselbloem een dergelijke taxatie alleen toe bij hypotheken tot 80 % van de woningwaarde om overkreditering te voorkomen. Als een huis in zeer slechte staat verkeert, kan een koper mogelijk te veel lenen ten opzichte van de werkelijke waarde van de woning. Volgens Dijsselbloem wijkt de gemiddelde conditie van een huis vaak niet meer dan 10 % af van vergelijkbare woningen. 

NHG

Kopers met een NHG-hypotheek komen niet in aanmerking voor een modelmatige taxatie, ongeacht het percentage van de woningwaarde dat ze lenen. De kostengrens voor een NHG-hypotheek ligt nu op € 245.000. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 46% van de huizenverkopen gefinancierd met een NHG-hypotheek.

Meer dan de helft van de afgesloten hypotheken zonder NHG  betrof in het eerste kwartaal een financiering van minder dan 90% van de woningwaarde. Vereniging Eigen Huis is daarom blij dat niet iedere koper tot een volledige taxatie wordt verplicht. 

De regels voor de modelmatige taxatie maken deel uit van de Europese Hypothekenrichtlijn. Deze wordt waarschijnlijk deze zomer in de Nederlandse wetgeving doorgevoerd. 

Meer informatie
Brief Dijsselbloem aan de Tweede Kamer
Europese hypotheekwetgeving en taxaties

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief