Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

55 woningen geselecteerd voor opkoopregeling Groningen

Geplaatst op 04 jul 2016 , bijgewerkt 04 jul 2016, 14:00

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft 55 woningen geselecteerd voor de opkoopregeling. De eigenaren krijgen een bod van 95 % van de taxatiewaarde.

De opkoopregeling is een proef bedoeld voor Groningers die wonen in de kern van het aardbevingsgebied en hun huis niet verkocht krijgen. De woning moet minimaal een jaar te koop staan voor een realistische vraagprijs. Daarnaast wordt er gekeken naar bijzondere omstandigheden, waardoor de nood tot verkoop hoog is.

Proef

De proef is op 2 mei gestart. 179 Groningers hebben zich aangemeld, waarvan 117 aan de criteria voldoen.

Uit de aanmeldingen blijkt dat een kwart zich heeft gemeld vanwege familieomstandigheden. Ruim 20 % wil verhuizen, vanwege werk buiten de regio. De helft van de woningeigenaren wil kleiner wonen.

Opkoopregeling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft € 10 miljoen voor de proef opkoopregeling beschikbaar gesteld. Tweederde van het budget was gereserveerd voor woningen tot € 200.000. Alle 43 aangemelde woningen in deze prijscategorie komen in aanmerking voor de opkoopregeling.

NCG heeft van de aangemelde duurdere woningen vier schrijnende gevallen geselecteerd. De overige 8 woningen zijn geloot.

Bestemming

De woningeigenaren die het bod accepteren, moeten hun huis nog een half jaar in de verkoop laten staan om de woning wellicht toch nog zelf te verkopen. Bij opkoop wordt per woning bepaald wat de nieuwe bestemming zal zijn, bijvoorbeeld verhuur.

Evaluatie

De opkoopregeling moet nog geëvalueerd worden. Het is nog onduidelijk of de proef een vervolg krijgt.

Vereniging Eigen Huis vindt dat er een algemene opkoopregeling moet komen voor alle Groningers die door de aardbevingen hun woning niet verkocht krijgen, ongeacht of er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief