Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Arbiter stelt NAM aansprakelijk voor schade

Geplaatst op 22 jul 2016 , bijgewerkt 22 jul 2016, 11:06

De eerste uitspraken door een arbiter stellen twee Groningers in gelijk in hun geschil met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over schade ontstaan door gaswinning.

Een uitspraak betrof een woningeigenaar in Appingedam. Van zes schades was al vastgesteld dat ze door aardbevingen veroorzaakt zijn. Er was nog discussie over een scheur in de vloer.

Een expert, ingehuurd door de NAM, constateerde dat de scheur is ontstaan doordat de woning op een dijkrug is gebouwd. Aangezien dit niet feitelijk onderbouwd wordt en in het rapport ook vermeld staat de aardbeving wel heeft bijgedragen aan de schade, oordeelt de arbiter dat NAM ook deze schade moet vergoeden.

Scheur

De andere uitspraak heeft betrekking op scheuren in de muur van een woning in Leens. Volgens deskundigen, ingehuurd door het Centrum Veilig Wonen (CVW), zijn de scheuren ontstaan door veranderingen in de ondergrond, die niet met de aardbeving te maken hebben.

Aangezien bij de buren scheuren wel zijn aangemerkt als aardbevingsschade, vindt de arbiter dat ook deze schade meest waarschijnlijk door aardbevingen zijn veroorzaakt. NAM is aansprakelijk en moet in overleg over de afwikkeling van de schade.

Arbiter

Een derde zaak is nog in behandeling. De arbiter heeft een deskundige benoemd om onderzoek te doen.

Sinds 2 mei kunnen inwoners van Groningen die er niet uitkomen met de NAM of het CVW hun zaak voorleggen aan een van de vijf Arbiters Aardbevingschade. Tot 1 juli zijn er 39 geschillen aangemeld, waarvan 36 ontvankelijk zijn verklaard.

Meer informatie
Aardbevingen Groningen

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid