Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VEH: ‘Verlaag bijdrage subsidiepot duurzame energie’

Geplaatst op 01 aug 2016 , bijgewerkt 02 aug 2016, 14:46

De aanleg van windparken op zee kost de overheid veel minder geld dan was begroot. Maar of particulieren ook profiteren van deze meevaller, is nog maar de vraag. 

Bedrijven en particulieren betalen jaarlijks een opslag op hun energierekening voor de subsidiepot voor duurzame energie. Een gemiddeld huishouden is daar gemiddeld ruim € 40 extra aan kwijt. Nu blijkt dat de aanleg van windmolenparken op de Noordzee de helft minder kost dan verwacht. Ook voorziet minister Kamp (Economische Zaken) meevallers bij overige duurzame energieprojecten.

Hoeveel geld wordt uitgespaard en wie daarvan profiteert is nog niet te zeggen, maar het gaat waarschijnlijk om miljarden. ‘Als inderdaad blijkt dat minder budget nodig is, dan moet de bijdrage van huiseigenaren aan de subsidiepot worden verlaagd’, zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Wetsvoorstel

Het ministerie van Economische Zaken stelt dat de nieuwe coalitie na de verkiezingen van maart 2017 bepaalt of de verplichte bijdrage van burgers en bedrijven wordt verlaagd of niet. Wel heeft minister Kamp in juni een wetsvoorstel ingediend voor een wijziging van de Wet Opslag Duurzame Energie in 2017, waar de subsidiepot voor duurzame energie onder valt. In de Memorie van toelichting staat het voornemen om de Opslag Duurzame Energie op te laten gaan in de energiebelasting. De relatie met duurzame energie zou hiermee verdwijnen.

Vereniging Eigen Huis is daar niet blij mee. Umlauf: ‘De overheid kan zo flexibeler met meevallers omgaan. Ze kan bijvoorbeeld de compensatie voor de sluiting van kolencentrales hiermee bekostigen of het geld besteden aan onderwijs of defensie. Er is totaal geen zicht meer op.’ Vereniging Eigen Huis blijft de ontwikkelingen volgen. 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid