Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energierekening ondanks heffingen lager

Geplaatst op 10 aug 2016 , bijgewerkt 10 aug 2016, 13:00

Een gemiddeld huishouden is dit jaar bijna € 100 minder kwijt aan energie. Toch betalen consumenten nog relatief veel aan energiebelastingen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tarieven van juli. 

Dit jaar betaalt een huishouden bij normaal gebruik zo'n € 1.670 voor energie. Vooral elektriciteit is goedkoper: de kosten voor levering namen met gemiddeld € 31 af, de belasting erop daalde met gemiddeld € 67. 

Hoge energiebelastingen

Gas werd nauwelijks duurder, maar dat geldt niet voor de belasting erop. Volgens het CBS betaalt een doorsnee huishouden jaarlijks € 2 meer aan heffingen op gas. 

Een gemiddelde energierekening bestaat nu voor 44 % uit belastingen. Dat is 4 % meer dan vorig jaar, zo berekende het CBS. Nederlandse huishoudens betalen relatief veel voor allerlei milieuheffingen op energie. De overheid hoopt hiermee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.

Huishoudens zijn goed voor ongeveer een vijfde van de uitstoot. Toch brengen zij meer dan de helft van de inkomsten uit energiebelastingen op. Dat komt mede doordat de tarieven voor kleinverbruikers veel hoger liggen dan die voor industriële grootverbruikers die verantwoordelijk zijn voor 80 % van de uitstoot. Desondanks betaalt de industrie nog niet eens de helft van alle energiebelastingen.  

Subsidiestroom

'Huishoudens betalen niet alleen meer belasting dan de grootste vervuilers, ze zien er ook minder van terug', zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsmedewerker energie van Vereniging Eigen Huis.

'Via de energierekening betaalt de huiseigenaar mee aan de rijkelijk gevulde subsidiestroom van zo'n € 8 miljard voor energiebesparende maatregelen voor het bedrijfsleven, de SDE+-regeling', zegt Van der Veen. 'De woningbezitter ontvangt hiervan slechts een fractie terug als subsidie of laagrentende lening voor verduurzaming. Dat terwijl de druk op huiseigenaren om hun huis energiezuinig te maken steeds groter wordt.'

Meer informatie
Energiebelastingen

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid