Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

WOZ-waarde voor het eerst in jaren hoger

Geplaatst op 11 aug 2016 , bijgewerkt 11 aug 2016, 15:00

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen steeg dit jaar voor het eerst sinds 2010. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

De doorsnee WOZ-waarde nam vergeleken met vorig jaar met 1,5 % toe naar € 209.000. De gemiddelde woningwaarde ligt hiermee altijd nog 14 % lager dan zes jaar geleden. 

In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde afgelopen jaar het hardst: van € 232.000 naar € 253.000 - een stijging van 9 %. In het Gelderse Elburg daalde de WOZ-waarde juist met ruim 9 % naar € 227.000. 

In de provincie Utrecht zijn woningen met € 243.000 gemiddeld gezien het meest waard. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met respectievelijk € 240.000 en € 227.000. De provincie Groningen heeft met € 155.000 de laagste, gemiddelde WOZ-waarde van het land. 

Verwachte stijging

'De gestegen WOZ-waarde komt niet onverwacht', zegt Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. 'De Waarderingskamer, die de gemeentelijke WOZ-taxaties controleert, meldde in maart al dat de gemiddelde WOZ-waarde zou stijgen.'

Volgens Letterie hebben zowel gemeenten als waterschappen de hogere, gemiddelde WOZ-waarde al ingecalculeerd in hun aanslagen. 'Gemeenten verstuurden de aanslagen voor de onroerend zaakbelasting begin dit jaar. Ook vrijwel alle waterschappen hebben hun aanslagen aan woningeigenaren verstuurd, zodat ook daar de mogelijk gestegen WOZ-waarde al in is verwerkt.'

Meer informatie
Alles over de WOZ

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid