Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

Geplaatst op 23 aug 2016 , bijgewerkt 26 aug 2016, 10:35

Het aanvraagproces voor een hypotheek wordt eenvoudiger. Florius en De Hypotheker starten vandaag met een proef waarbij de consument een digitaal document met loon- en werkgeververleden kan downloaden via mijnuwv.nl. Dit maakt de werkgeversverklaring overbodig. 

Rabobank en bijBouwe beginnen er later dit jaar mee. Aan het initiatief werken ook Vereniging Eigen Huis, Hypotheken Data Netwerk (HDN), Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en adviesbureau IG&H mee. 

Vrijwillig

Huizenkopers kunnen bij deze nieuwe aanpak gebruik maken van persoonlijke gegevens die al bij de overheid geregistreerd staan. Ze kunnen het digitale document op vrijwillige basis gebruiken. 

Vereniging Eigen Huis is blij met het initiatief. ‘De digitalisering van de hypotheekketen is een enorme stap vooruit’, zegt beleidsadviseur Michel Ligtlee. ‘De consument krijgt daarmee sneller zekerheid.’

Volledig digitaal

Volgens Hugo Vledder, partner bij IG&H, neemt het vervallen van de werkgeversverklaring een van de grootste pijnpunten in het aanvraagproces van de hypotheek weg. Het document moet nu gemiddeld 2,4 keer aangeleverd worden, omdat bijvoorbeeld informatie ontbreekt. ‘Naast extra werk levert dat vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel aanvrager, werkgever als hypotheekadviseur’, zegt Vledder. ‘Onze ambitie is dat een hypotheekaanvraag uiteindelijk volledig digitaal en met aanzienlijk minder stukken kan worden afgehandeld.’ Consumenten hoeven dan alleen nog toestemming te geven voor het gebruik van hun gegevens. 

Meer informatie
Regels hypotheekverstrekking

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid