Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Belangengroepen praten niet meer met Alders over schadeprotocol

Geplaatst op 30 aug 2016 , bijgewerkt 30 aug 2016, 00:00

De Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad staken hun advisering aan Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, over het NAM-schadeprotocol. Dit hebben zij hem gisteren meegedeeld.

Volgens beide partijen deugt het huidige schadeprotocol voor aardbevingsslachtoffers niet. Hans Alders wilde in gesprek met de belangengroepen over herziening van het protocol. Maar dat zou wel moeten gebeuren binnen kaders die door de NAM zijn vastgesteld. De belangengroepen vinden dat de coördinator te weinig macht heeft om de NAM buiten spel te zetten bij de afhandeling van de gaswinningsschade. Daarom vinden ze het zinloos om nog mee te praten over het nieuwe schadeprotocol.

Geen inspraak

Tegen het zere been was ook de nieuwe aanpak voor schadeafhandeling voor meldingen buiten de zogenoemde contouren die Alders recent presenteerde. Ontworpen door NAM, zonder inspraak van de bewoners. Dit gegeven, samen met het aan de kant zetten van één van de grootste contra-expertisebureaus in de regio, de zee van C-schades (niet veroorzaakt door aardbevingen) en het negeren van de schades in het buitengebied, zijn volgens de belangengroepen de druppel die de emmer doet overlopen. ‘Wij geloven niet dat wij met een nieuw voorstel kunnen komen dat geaccepteerd wordt’, aldus Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging. ‘De NAM doet toch wat zij zelf wil en daar moet een einde aan komen.' 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

‘Wij hebben alle begrip voor de belangengroepen’, zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg. ‘Wij steunen ook hun oproep aan de bestuurders dat de NAM haar bepalende positie in het schadeproces moet opgeven.’ Wayenberg vindt het onbegrijpelijk dat de NAM als schadeveroorzaker zo stevig in het zadel zit. 'De NAM moet bij het oplossen van schades buiten spel worden gezet. Alleen de rekening moet ernaartoe. Wij hebben hier van meet af voor gepleit.' 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid