Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huishouden betaalt tientallen euro’s precario

Geplaatst op 30 aug 2016 , bijgewerkt 30 aug 2016, 15:48

Huishoudens betalen jaarlijks tot tientallen euro’s precariobelasting op ondergrondse leidingen. Dat blijkt uit een publicatie van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) in vakblad ESB.

Gemeenten sturen een belastingaanslag voor het gebruik van het ondergrondse leidingnetwerk naar beheerders van energienetwerken en naar drinkwaterbedrijven. Deze berekenen de kosten door aan klanten, vooral huishoudens. Maar de precariobelasting is volgens onderzoeker Corine Hoeben van het COELO erg ondoorzichtig. 

Het COELO schat dat huishoudens in 2015 gemiddeld € 20 precariobelasting betaalden. Inwoners van Noordwijkerhout betaalden met € 86 per huishouden het meest.

Ondoorzichtig 

Precario op ondergrondse leidingen is Vereniging Eigen Huis al jaren een doorn in het oog. ‘De belasting is voor de gemeenteraad niet controleerbaar en daarmee ondoorzichtig’, zegt beleidsadviseur Michel Ligtlee. ‘Het is goed dat minister Plasterk een voorstel heeft ingediend om de precarioheffing af te schaffen. Maar de voorgestelde overgangsperiode van tien jaar is veel te lang.’

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid