Driekwart gemeenten niet aangesloten op WOZ-database

Geplaatst op 19 sep 2016 , bijgewerkt 19 sep 2016, 11:10

Hoewel WOZ-waarden vanaf 1 oktober openbaar moeten zijn, is driekwart van de gemeenten nog niet aangesloten op de landelijke online database. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De website waarop alle WOZ-waarden te raadplegen moeten zijn, woz-waardeloket.nl, gaat 1 oktober live. Daarop kan iedereen - via postcode en huisnummer, kaart of luchtfoto - WOZ-gegevens bekijken van de aangesloten gemeenten.

De gegevens van driekwart van de gemeenten zijn dan nog niet beschikbaar, voornamelijk vanwege ICT-problemen. De Waarderingskamer verwacht dat in het tweede kwartaal van volgend jaar alle WOZ-gegevens online staan.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is niet verbaasd dat de deadline niet gehaald wordt, maar had wel gehoopt dat eind januari alle WOZ-waarden online zouden staan. Dat is namelijk het moment dat de nieuwe WOZ-bepalingen op de mat vallen.

Aangezien gemeenten wettelijk verplicht zijn WOZ-waarden bekend te maken, vindt de vereniging dat zij een alternatief moeten bieden. Bijvoorbeeld dat burgers kunnen mailen of bellen als zij WOZ-gegevens willen opvragen.