Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Regionale verschillen woningmarkt steeds groter

Geplaatst op 20 sep 2016 , bijgewerkt 20 sep 2016, 14:00

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is onverminderd groot, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Maar aan de randen van het land heerst scepsis. 

Tijdens het dieptepunt van de recessie in december 2012, was het consumentenvertrouwen in de woningmarkt overal in het land ver te zoeken. Nu de woningmarkt herstelt, groeien de regionale verschillen. 

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt wijst op veel enthousiasme in de Randstad, met name in Amsterdam. In de hoofdstad kwam de Marktindicator in augustus uit op een recordaantal van 128 punten. Ter vergelijking: bij 100 punten is er sprake van een neutraal sentiment. 

Hoge prijzen, lage rente

Het optimisme van Randstedelingen en inwoners van nabijgelegen provinciesteden, is verklaarbaar. Hun woningen worden snel en tegen steeds hogere prijzen verkocht. Kopers profiteren ondertussen van de lage rente, maar vinden wel steeds moeilijker een geschikte woning in een van de populaire steden. 

In de grensstreken is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt een stuk gematigder. Woningen wachten vaak lang op een koper en de prijzen tippen vooral aan de zuidgrens niet aan het landelijk gemiddelde. Zo blijft de Marktindicator in die regio steken op 117 punten.

De noordelijke en oostelijke provincies lopen de achterstand op de Randstad ondertussen wat in. Daar kwam de Eigen Huis Marktindicator vorige maand uit op 121 punten. 

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid