Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Proef online bieden geen succes

Geplaatst op 11 okt 2016 , bijgewerkt 11 okt 2016, 16:00

Online bieden op een woning slaat niet aan. Dit blijkt uit een proef die makelaarsvereniging NVM deed in Amsterdam en Groningen. 

De afgelopen vijf maanden verkochten deelnemende NVM-makelaars via een internetveiling in die steden ongeveer 25 huizen. De makelaarsclub hoopte op die manier ruim 100 huizen te verkopen. 

Vooral verkopers bleken niet warm te lopen voor het experiment. Volgens de NVM denken zij bij een biedingsstrijd met gesloten enveloppen meer te kunnen krijgen voor hun woning. Potentiële kopers hebben op die manier geen idee wat het bod van de concurrentie is, waardoor ze eerder geneigd zijn hoog in te zetten. Bij online bieden hebben ze dat inzicht wel. 

Volgens Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, zagen ook veel plaatselijke makelaars de proef niet zitten. 'Je hoort dat ze bang zijn voor hun handel en voor verlies van invloed op het verkoopproces', zegt Heinen in de Volkskrant. 

Schimmig

Vereniging Eigen Huis betreurt de uitkomst van de proef. 'Online bieden bood kopers de transparantie die ze zeker in populaire steden als Amsterdam en Groningen vaak moeten missen', zegt woordvoerder Hans André de la Porte. 'Een biedingsstrijd met gesloten enveloppen voor kopers vaak toch een schimmige aangelegenheid.'

Ook kunnen verkopers online bieden associëren met een executieveiling, vermoedt André de la Porte. 'Dat zou een vergissing zijn. In het buitenland is het heel normaal je huis per opbod te verkopen.' 

Meer informatie
Bieden en onderhandelen


Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid