Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

'Twee van drie energiedoelen niet gehaald'

Geplaatst op 17 okt 2016 , bijgewerkt 17 okt 2016, 14:21

Twee van de drie belangrijkste doelen uit het Nationaal Energieakkoord worden waarschijnlijk niet gehaald. Dat staat in de Nationale Energieverkenning, die vrijdag werd gepubliceerd.

In 2020 moet 14% van de verbruikte energie in Nederland uit een duurzame bron komen. In datzelfde jaar moet ook 100 petajoule energie worden bespaard, wat ongeveer zoveel is als het energieverbruik van 1,5 miljoen huishoudens. Deze twee doelen worden waarschijnlijk niet gehaald. Het aandeel duurzame energie blijft steken op 12,5% of 12,7% en de berekende besparing bedraagt in 2020 68 petajoule.

Het derde doel, 90 duizend extra banen, wordt wel gehaald.

Besparingsverplichting

Om de besparing van 100 petajoule alsnog te bereiken, werkt minister Henk Kamp (Economische Zaken) met de ondertekenaars van het Energieakkoord (onder meer milieu- en werkgeversorganisaties) aan een besparingsverplichting voor huis- en kantooreigenaren. Hoe die verplichting eruit komt te zien, maakt hij half november bekend. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kamp daarover dat er in ieder geval ‘geen sprake is van een extra heffing op de energierekening van burgers en bedrijven.’

Wat is de Nationale Energieverkenning?

Jaarlijks stellen Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de Nationale Energieverkenning samen. Hierin staat hoe de energiemarkt ervoor staat. Dit jaar besteedden de onderzoekbureaus extra aandacht aan de doelen van het Nationaal Energieakkoord.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid