Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Koopwoningen bijna 6 procent duurder

Geplaatst op 21 okt 2016 , bijgewerkt 21 okt 2016, 12:00

Bestaande koopwoningen waren in september 5,9% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. De toename is maar een fractie kleiner dan in augustus, toen de grootste prijsstijging in veertien jaar werd genoteerd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

De huizenprijzen stijgen nu al ruim drie jaar op rij. Vergeleken met het dieptepunt van de crisis in juni 2013, zijn koopwoningen bijna 13% duurder geworden. 

Ten opzichte van de piek van de huizenmarkt in augustus 2008, liggen de prijzen altijd nog gemiddeld 11,4% lager. Amsterdam en nu ook Utrecht vormen de uitzonderingen. In die steden zijn koopwoningen inmiddels duurder als voor de uitbraak van de crisis, najaar 2008. 

Prijzige Randstad

Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar stegen de huizenprijzen in heel het land. Dat was vooral het geval in Noord-Holland, waar een huizen gemiddeld 9% duurder werden. Die prijsstijging is vooral toe te schrijven aan de Amsterdamse huizenmarkt, waar in een jaar tijd 14% meer werd neergeteld voor een koopwoning. 

In de provincie Utrecht werden koopwoningen bijna 7% duurder. De prijzen in de stad Utrecht (+9,8%) trekken daar het gemiddelde omhoog. Ook in Den Haag (+8,4%) en Rotterdam (+7,5%) moeten kopers meer betalen voor een koopwoning. 

Alle woningtypen werden in een jaar tijd duurder, met name appartementen. De prijzen voor dit woningtype stegen zo'n 8%. Deze prijsstijging heeft vooral te maken met de sterk aantrekkende woningmarkt in de grote steden, waar immers veel appartementen zijn te vinden. 

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief