Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

‘Doelen Energieakkoord zijn binnen bereik’

Geplaatst op 27 dec 2016 , bijgewerkt 27 dec 2016, 11:00

De doelen uit het Nationaal Energieakkoord zijn binnen bereik, zo schreef minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven krijgen een jaar de tijd om energiezuiniger te worden. Ook wordt in 2017 een convenant getekend tussen energieleveranciers, installateurs, netbeheerders en de overheid over het besparen van energie in de bebouwde omgeving.

In 2020 moet de uitstoot van broeikassen met 25% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Mocht eind volgend jaar blijken dat de doelstellingen uit het Energieakkoord wellicht niet haalbaar zijn, gaat de minister kijken naar het sluiten van een kolencentrale.

In september 2013 ondertekenden 47 belangen- en consumentenorganisaties het Nationaal Energieakkoord. In dit akkoord staan afspraken over energiebesparing en duurzame energie. 

Dit vindt de Vereniging

Vereniging Eigen Huis is kritisch. 'Het lijkt eerder het verschuiven van de hete aardappel van de Rijksoverheid naar de markt, dan dat het ei van Columbus is gevonden', aldus Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging.

'Er wordt gemikt op de verdere uitrol van de slimme meter, in combinatie met aanvullende energiemanagers en besparingsdiensten. Het aanbieden van energiemanagers is een stap in de goede richting, maar leidt niet automatisch tot besparing. Het verschilt namelijk per energiemanager of en hoe je hiertoe wordt aangezet. Daarnaast zie je dat consumenten een paar dagen spelen met een energiemanager, maar dat de nieuwigheid er dan vaak af is. Constante feedback, die aansluit op gedrag, is de sleutel tot succes. Dit hebben we eerder aangekaart bij minister Kamp.  We zullen de uitwerking kritisch blijven volgen',  zegt Van der Veen. 

Persbericht van Vereniging Eigen Huis over het onderzoek naar het verbruikskostenoverzicht.  

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief