Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Makelaar moet vrije keuze blijven

Geplaatst op 12 jan 2017 , bijgewerkt 12 jan 2017, 16:00

Vereniging Eigen Huis is kritisch over de marktvertroebeling door makelaars in grote steden. In Amsterdam en Utrecht is het vrijwel onmogelijk om zelf een huis te kopen.

Kopers moeten veelal betalen om ook maar een kans te maken op een tijdige bezichtiging. Zonder aankoopmakelaar vissen zij vaak achter het net. Informatie over woningen die in de verkoop komen wordt door makelaars eerst gedeeld met hun betalende klanten. Op veel huizen is daardoor al geboden voordat ze op Funda komen.
Hoewel makelaars geen wettelijke regels overtreden vindt de vereniging het ontoelaatbaar als mensen zonder aankoopmakelaar worden achtergesteld of zelfs uitgesloten bij bezichtigingen en biedingen. Het inschakelen van een aankoopmakelaar moet een vrije keuze zijn. Alle nieuwe woningen moeten direct zichtbaar zijn op Funda en kopers moeten de tijd krijgen om de kwaliteit van de woning te onderzoeken.

Aantal verkopen sterk toegenomen

Het afgelopen jaar zijn volgens makelaarsorganisatie NVM 214.000 woningen van eigenaar gewisseld, ongeveer 15 % meer dan in 2015. De gemiddelde verkoopprijs steeg met bijna 9 % tot € 248.000. Vooral in de grote steden lopen de verkoopprijzen hard op. Daar zijn veel kopers en is een beperkt aanbod, met name in de prijsklasse tot 400.000 euro.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief