Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Adviseur is vaak nodig bij hypotheekwijziging

Geplaatst op 29 aug 2017 , bijgewerkt 29 aug 2017, 14:00

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor het ondoordacht doorvoeren van wijzigingen aan de hypotheek. Ook wat een ‘kleine aanpassing’ lijkt, kan op termijn grote nadelige gevolgen hebben.

De Consumentenbond constateerde onlangs in een onderzoek dat de kosten die banken berekenen voor wijzigingen aan de hypotheek uiteenlopen. Het verplicht inschakelen van een adviseur maakt een aanpassing flink duurder, maar is vaak wel verstandig. 

Gevolgen hypotheekwijziging

Voorbeelden waarbij een adviseur aan te raden is, omdat de gevolgen van een hypotheekwijziging groot zijn en niet iedereen deze kan overzien: het op één naam zetten van de hypotheek bij echtscheiding, oversluiten naar een lagere rente, het verhogen van de hypotheek en het aanpassen van de hypotheekvorm.

Een adviseur is in dit soort schijnbaar eenvoudige situaties vaak geen overbodige luxe. Een renteverlaging lijkt bijvoorbeeld aantrekkelijk. Maar voor wie een spaarhypotheek heeft, hoeft dit helemaal niet gunstig uit te pakken: ogenschijnlijk dalen de maandlasten bij een lagere rente, maar in werkelijkheid kunnen ze stijgen omdat de spaarpremie door de renteverlaging juist omhoog gaat. En in tegenstelling tot de hypotheekrente is die premie niet aftrekbaar van de belastingen. 

Bij extra aflossen, rentemiddeling en het vastzetten van variabele rentes zijn de gevolgen vaak wel zonder adviseur te overzien.

Informeer hypotheekklanten

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekklanten al bij aanvang beter geïnformeerd moeten worden over de kosten van veelvoorkomende wijzigingen aan de hypotheek. Alleen dan kunnen zij er bij hun keuzes rekening mee houden.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid