Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huizenkoper onder druk, wat zijn de risico's?

Geplaatst op 30 aug 2017 , bijgewerkt 30 aug 2017, 16:00

Kopers op de woningmarkt staan onder druk. Wie een mooi een huis ziet, moet razendsnel bezichtigen, beslissen en bieden. Het gevolg: biedingen ver boven de vraagprijs. Wat zijn de risico’s? 

Vooral in de Randstad is het eerder regel dan uitzondering: huizen die soms ver boven de vraagprijs worden verkocht. Makelaars creëren een 'pressure cooker' en hanteren steeds vaker een vanaf-prijs, waarbij kopers vanaf een startprijs tegen elkaar opbieden. Veel kopers doen er noodgedwongen aan mee.

Overbieden niet zonder gevaar

Maar overbieden op een huis is niet zonder gevaar. Dit zijn de risico's:
  • De biedingen van anderen ziet u vaak niet, waardoor u niet weet of uw nieuwe bod 1.000 of wel 10.000 euro hoger is. Bepaal uw eigen maximum en houd u daaraan. Laat u niet verleiden om op het laatst tóch nog een hoger bod boven uw maximum uit te brengen.
  • Zet niet al uw reserves in om het huis te kunnen kopen. Dan is er weinig of niets meer over om te kunnen verhuizen, uw huis in te richten en noodzakelijke reparaties en verbouwingen van te betalen. Dat geld moet dan ergens anders vandaan komen en extra lenen is erg duur.
  • De bank leent u niet meer dan de taxatiewaarde van uw nieuwe woning. Als uw bod hoger is, dan zult u het verschil zelf moeten financieren. Laat daarom bij twijfel een spoedtaxatie uitvoeren. Als er een onoverbrugbaar financieringsprobleem blijkt te zijn, dan kunt u de koop van de woning nog binnen drie werkdagen kosteloos annuleren. Dat geldt ook voor kosten van achterstallig onderhoud en herstel. Regel daarom direct een bouwkundige keuring. Een taxatie en een keuring zijn goede controlemiddelen om na te gaan hoeveel het huis waard is.

Hoe zorgt u dat u niet teveel betaalt voor een huis? Woordvoerder Hans André de la Porte geeft tips op rtlnieuws.nl

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief