Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Alle blogs zijn te vinden in het blogoverzicht. En online door het Eigen Huis Magazine bladeren kan hier.

Kabinet moet veiligheid Groningers meewegen

Geplaatst op 15 nov 2017 , bijgewerkt 15 nov 2017, 13:00

De minister van Economische Zaken moet opnieuw kijken naar hoeveel gas gewonnen mag worden in Groningen. Dat oordeelde de Raad van State op woensdag 15 november. Minister Kamp heeft bij zijn gaswinningsbesluiten niet goed genoeg gekeken naar de veiligheidsrisico’s voor de inwoners van Groningen.

De minister is er bij zijn besluiten van uitgegaan dat de risico’s van gaswinning voor de inwoners niet te beoordelen zijn. Volgens de Raad van State had de minister beter moeten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn om die risico’s in kaart te brengen.

Hij heeft onvoldoende gemotiveerd waarom hij zonder de risico’s te kennen toch het winningsniveau op 21,6 miljard kuub vaststelde. Ook vindt de Raad van State het ‘niet aanvaardbaar’ dat de minister een besluit nam voor vijf jaar, terwijl hij de risico’s niet kende.

Als de veiligheid niet goed in te schatten is, zou de minister in elk geval moeten onderzoeken op welke alternatieve manier de veiligheid van de inwoners bij het besluit kan worden berokken. Dat is volgens de Raad van State niet gebeurd. 

Eerdere gaswinningsbesluiten vernietigd

De gaswinningsbesluiten van september 2016 en mei 2017 zijn door de Raad van State vernietigd. De minister moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen. Tot die tijd blijft het huidige winningsniveau van 21,6 miljard kuub gas per jaar gehandhaafd.

Ook in november 2015 constateerde de Raad van State al dat de minister bij een eerder winningsbesluit niet genoeg rekening had gehouden met de veiligheid.

'Het is ontluisterend’

Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen bij Vereniging Eigen Huis: ‘Opnieuw blijkt dat de Staat de veiligheid van de inwoners ondergeschikt vindt aan het economisch belang. Het is ontluisterend dat de Raad van State de minister opnieuw moet wijzen op het belang van de veiligheid van de inwoners van het gaswinningsgebied.’

Meer informatie

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid