Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Eigenwoningforfait volgend jaar iets lager

Geplaatst op 24 nov 2017 , bijgewerkt 24 nov 2017, 16:00

Het eigenwoningforfait daalt volgend jaar naar 0,70%, een bescheiden verlaging van 0,05%. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft dit aangekondigd in een overzicht van amendementen en moties op het Belastingplan 2018.

Het iets lagere eigenwoningforfait compenseert de gestegen WOZ-waarde van woningen. Of u meer of minder eigenwoningforfait moet opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting is afhankelijk van de stijging van de WOZ-waarde van uw eigen woning. De peildatum hiervoor is 1 januari 2017.

De verlaging is gebaseerd op de gemiddelde landelijke prijsontwikkeling van woningen. Vooral in de grote steden zijn de huizenprijzen vaak fors meer dan gemiddeld gestegen. De belastingverlaging zal daar niet voldoende zijn om de WOZ-waardestijging te compenseren, waardoor een huiseigenaar per saldo toch een hoger eigenwoningforfait moet aangeven.

De verlaging van de bijtelling bij de komende belastingopgave is een compensatie voor de gestegen WOZ-waarden van woningen tussen de € 75.000 en € 1.060.000. Het percentage daalt van 0,75% in 2017 naar 0,70% in 2018.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?