Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VEH: Behoud de salderingsregeling tot 2023

Geplaatst op 13 dec 2017 , bijgewerkt 15 dec 2017, 11:50

Houd de bestaande salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen tot 2023 in stand, is de boodschap van Vereniging Eigen Huis aan minister Wiebes.

Update 15 december 2017: inmiddels heeft minister Wiebes aangegeven dat hij de salderingsregeling niet wil verlengen tot 2023, ondanks de stevige pleidooien van Vereniging Eigen Huis, Urgenda en een twintigtal andere organisaties om dit wel te doen. Vóór komende zomer wil Wiebes duidelijkheid geven over een nieuwe regeling, die na 2020 van kracht wordt. Ook voor mensen die al zonnepanelen hebben, moet dan duidelijk worden hoe een overgangsregeling eruit gaat zien. De minister heeft toegezegd dat zowel de nieuwe als de overgangsregeling gunstig moeten uitpakken voor consumenten. De komende maanden gaat hij hierover met diverse partijen, onder wie Vereniging Eigen Huis, in overleg. 

In een brief aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) roept Vereniging Eigen Huis op de salderingsregeling niet al in 2020 stop te zetten.

In juli dit jaar heeft demissionair minister Kamp het nieuwe kabinet opgeroepen om de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 te laten doorlopen. Maar het nieuwe kabinet volgt het advies van minister Kamp niet op en wil de salderingsregeling al in 2020 vervangen door een nog onbekende, meer sobere regeling.

Naast Vereniging Eigen Huis doen ook andere partijen als Urgenda, Aedes en de Consumentenbond een oproep aan minister Wiebes om de salderingsregeling volgens plan te behouden tot 2023.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid zich onbetrouwbaar toont: binnen een tijdsbestek van een paar maanden wekt ze eerst de suggestie dat burgers tot 2023 zekerheid krijgen over de terugverdientijd van zonnepanelen, om vervolgens enkele maanden later de regeling alsnog af te schaffen.

Veel consumenten gaan nu twijfelen over de investering in zonnepanelen, omdat de terugverdientijd onzeker is geworden. De noodzakelijke energietransitie wordt hiermee tegengewerkt, vindt Vereniging Eigen Huis. 

Meer informatie

Besparen op energie? Lees hoe

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief