Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Het VEH-woonlastenonderzoek: wat doet uw gemeente?

Geplaatst op 26 feb 2018 , bijgewerkt 01 mrt 2018, 11:05

De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt in de meeste gemeenten licht en in enkele gemeenten extreem, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Zo betalen inwoners van de gemeente Voorschoten dit jaar maar liefst 27 % meer ozb dan vorig jaar.

Gaan uw gemeentelijke belastingen omhoog of omlaag?

Klik hieronder op uw woonplaats en ontdek wat uw gemeente doet met de ozb, de afvalheffing, de rioolheffing en de WOZ.Vereniging Eigen Huis onderzocht de woonlasten in 372 gemeenten (*).

Ondanks de soms fors hogere WOZ-waarden, valt de gemiddelde stijging van de ozb dit jaar mee: +1,6%. Veel gemeenten verlagen hun belastingtarieven, zodat de ozb gemiddeld maar licht stijgt.

Ozb soms fors omhoog

Maar een aantal gemeenten schieten ver boven de gemiddelde stijging van de ozb uit. In de gemeente Voorschoten bijvoorbeeld, betalen huiseigenaren dit jaar gemiddeld maar liefst € 105 (+27%) meer dan in 2017. Ook in de gemeenten Beemster (+20%) en Heerlen (+17%) gaat de ozb dit jaar fors omhoog. Deze gemeenten zullen hun inwoners zelf moeten uitleggen wat de oorzaak is van deze verhoging, en of die éénmalig is of structureel.

Lagere ozb in 80 gemeenten

In 80 gemeenten daalt de ozb, blijkt uit het onderzoek van de vereniging. Grootste daler is Gouda, waar de aanslag dit jaar € 48 lager is dan in 2017 (-19 %). Hierna volgen de gemeenten Boekel (- 8 %), Nijkerk (-7,5 %) en Koggenland (-7 %).

Uitschieters riool- en afvalstoffenheffing

Vereniging Eigen Huis onderzocht ook de riool- en afvalstoffenheffing in de verschillende gemeenten. Deze mag maximaal de kosten dekken van riolering en afvaldiensten. Een gemeente mag er niet aan verdienen, of het geld voor andere doeleinden gebruiken.

Bij de rioolheffing vallen enkele uitschieters op. In Schouwen-Duiveland, Stein en Rijswijk stijgt deze heffing met ruim 12 %, terwijl de gemeenten Sint Anthonis en Leeuwarderadeel dezelfde lasten met meer dan 20 % verlagen.

De afvalstoffenheffing gaat in Roerdalen, Kampen en Lochem met iets meer dan 26 % omhoog, terwijl inwoners van Lansingerland en Schouwen-Duivenland hiervoor 30 % minder gaan betalen. Landelijk stijgt de afvalstoffenheffing gemiddeld met 0,8 % en de rioolheffing met 0,3 %.

U kunt geen bezwaar maken tegen een hogere ozb, riool- en afvalstoffenheffing, wél tegen de WOZ-waarde.

Het woonlastenonderzoek is uitgevoerd door Marlyse-Resarch in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

(*) exclusief een aantal fusiegemeenten die op het moment van publicatie nog geen gegevens konden verstrekken.

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief