Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VEH: Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 1 op de 10 huiseigenaren

Geplaatst op 22 okt 2018 , bijgewerkt 22 okt 2018, 14:15

Voor 1 op de 10 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt.

Ongeveer 10% van de twee miljoen mensen met een dergelijke hypotheek loopt dit risico. 90% van de huiseigenaren die hun hypotheek niet aflossen, kunnen de rentelasten ook na pensionering goed betalen. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim 56.000 mensen die de speciale hypotheekscan* van Vereniging Eigen Huis hebben ingevuld.

Zicht op hypotheekrisico

'Het onderwerp leeft duidelijk onder huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek', zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. 'De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de Aflossingsblij-campagne van de banken. Het is een eenvoudige manier om zelf te onderzoeken hoe je er later financieel voor staat. De uitkomst kan een grote groep huiseigenaren geruststellen. Anderen krijgen het advies om naar hun hypotheekadviseur te gaan en te bespreken welke maatregelen ze nu kunnen nemen, zodat problemen over een aantal jaren kunnen worden voorkomen.'

Te hoge hypotheeklasten

De betaalbaarheid van de hypotheek kan een probleem worden als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen, terwijl de hypotheekrente hoger kan zijn en het voordeel van renteaftrek vervalt. De huiseigenaar die zijn hypotheek na 30 jaar wil verlengen, komt dan niet door de onvermijdelijke leentoets bij de bank. Dan zal er vaak niets anders overblijven dan het huis te verkopen.

*De hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis is een gratis, eenvoudig en volledig anoniem te gebruiken hulpmiddel op www.scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl. De resultaten worden in een overzichtelijk rapport gepresenteerd.

Meer informatie

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief